About

Ucapan

Ucapan

31 October 2013

Laporan Projek Kerja Amal (3 dan 4 Jun 2013)


 


 


LAPORAN PROJEK KERJA AMAL
             Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan Bersama Panitia Bahasa Cina SMK Taman Desa Skudai telah merancangkan program kerja amal menceriakan sekolah pada 3 dan 4 Jun 2013, iaitu hari Isnin dan Selasa. Objektif program ini adalah menceriakan kawasan sekolah, mengamalkan nilai kerja antara pelajar dan meningkatkan semangat bergotong-royong di kalangan pelajar serta menjalankan kerja khidmat masyarakat bagi mata pelajaran "Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan". Pihak sekolah ingin menceriakan kawasan sekolah agar dapat mewujudkan suasana yang cantik dan harmoni di sekitar kawasan sekolah. di bawah pimpinan guru nasihat, iaitu Puan Rosmena dan Cik Shek, kerja amal telah dijalankan dengan lancar.
 
              Pada 3 Jun 2013, semua pelajar-pelajar berkumpul di Dataran Wawasan membuat senaman pagi sebelum memulakan kerja amal. Selepas itu, Puan Rosmena memberi taklimat kepada pelajar- pelajar tentang cara-cara membersihkan muka pasu bunga sebelum mengecat semula pasu bunga tersebut . Sebelum memulakan kerja-kerja di Dataran Wawasan, guru telah membahagikan pelajar-pelajar kepada 10 kumpulan, setiap kumpulan terdiri daripada 7 atau 8 orang pelajar berbilang bangsa. Guru berbuat demikian agar dapat menjimatkan masa serta tenaga dan juga memupuk perpaduan dan kerjasama di antara pelajar-pelajar yang pelbagai bangsa. Seorang pelajar telah dilantik sebagai ketua kumpulan, pada masa yang sama juga pelajar telah diberi latihan kepimpinan. Selaku ketua kumpulan adalah bertanggungjawab memastikan agar dapat mengawal keadaan ahli-ahli kumpulannya melaksanakan kerja mereka masing-masing. Sebelum kerja amal dimulakan, guru penasihat memberitahu pelajar-pelajar tentang cara penggunaan bahan-bahan semasa kerja mencantikkan pasu bunga dilaksanakan. Di samping itu, guru penasihat juga memastikan agar bahan-bahan yang akan digunakan sepanjang program ini mencukupi supaya dapat para pelajar dapat menyelesaikan kerja-kerja amal dengan lancar. Setiap kumpulan telah diarahkan untuk menceriakan pasu bunga dan pondok -pondok wakaf di sekitar kawasan sekolah. Puan Rosmena telah menyediakan segala bahan-bahan yang diperlukan untuk program kerja amal tersebut. Selaku ketua kumpulan setiap kumpulan perlu meminta semua ahli agar memastikan kerja-kerja menceriakan pasu bunga dan pondok-pondok yang diberi oleh guru berjalan lancar. Selepas muka pasu bunga telah digosok dan dibersihkan supaya cat asal gugur dan bersih sebelum dicat semula .
 
              Setelah selesai, kumpulan-kumpulan telah menerima tugas yang baru. Tugas yang diberi kepada setiap kumpulan adalah membersihkan dan mengecat semula pondok-pondok wakaf di sekitar kawasan sekolah . Selain daripada itu, kumpulan-kumpulan juga dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil untuk melaksanakan kerja seperti menyapu lantai dengan menggunakan penyapu serta penyodok manakala kumpulan yang lain membersihkan meja dan kerusi pondok dengan sehelai kain yang lembap. Akhirnya, setiap kumpulan telah menyelesaikan semua tugas dengan sempurna pada pukul 12.30 tengah hari. Selepas kerja amal, pelajar-pelajar dijamu dengan jamuan makan tengah hari pada pukul 1.00 petang. Selepas rehat, pelajar-pelajar mengikuti program yang seterusnya iaitu aktiviti belajar Bahasa. Pihak sekolah telah mengucapkan ribuan terima kasih kepada pelajar-pelajar kerana sudi bekerjasama untuk menceriakan sekolah pada masa cuti sekolah.
 
              Dalam tugas itu, pelajar-pelajar telah menunjukkan sikap toleransi dan menyumbang tenaga ketika membersihkan pasu bunga dan pondok . Mereka telah menunjukkan semangat kerjasama yang tinggi ketika menyiapkan tugas mereka. Selepas menyelesaikan kerja pembersihan, kerja mengecat telah dilakukan oleh pelajar-pelajar dengan cermat dan cekap. Selain daripada itu, pelajar-pelajar juga menyapu lantai sehingga kelihatan bersih supaya dapat mencipta suasana belajar yang selesa.

              Akhirnya, ketua kumpulan meluangkan masa memastikan agar segala kerja yang diberi kepada kumpulan telah disiapkan serta lengkap sebelum melaporkan kepada guru penasihat. Aktiviti ini yang dilakukan secara kumpulan telah membuatkan pelajar– pelajar berasa insaf tentang kepentingan menjaga kebersihan dan keceriaan sekolah. Hal itu turut memberi kesedaran kepada pelajar-pelajar bahawa tugas menjaga kebersihan dan keceriaan sekolah bukan sahaja terletak di tangan para pekerja sekolah, sebaliknya juga memerlukan bantuan serta kerjasama kepada para pelajar. Dalam hal ini, program kerja amal ini telah menyedari bahawa setiap pelajar mempunyai tanggungjawab untuk memastikan sekolah mereka sentiasa bersih dan selesa. Iktibar yang pelajar-pelajar peroleh ialah sebagai pelajar, mereka wajar mengamalkan nilai menyayangi dan menghargai kemudahan yang ada di sekolah mereka, iaitu sentiasa menjaga dan memelihara kebersihan dan keceriaan sekolah mereka. Secara tidak langsung, keadaan ini dapat mewujudkan persekitaran yang selesa untuk pengajaran dan pembelajaran. Akhirnya, diharapkan selepas aktiviti kerja amal ini akan mengubah sikap pelajar supaya sentiasa menjaga dan menghargai kebersihan dan keceriaan sekolah .
 

Disediakan oleh :
 Cik Shek Kwai Fun

 

No comments:

 
Blogger Templates